Staff

Wat was 

'met de Staff van Sint' ?  

Dat waren -tussen 12 november en 3 december 2019- leerzame literaire stadskerncruises waarin auteur Herman Cole zijn jongste boek

De Zaak van Sinterklaas stapsgewijs ontrafelde.

Met in zijn kielzog een uitgelezen staff van 15 assistent-speurneuzen.


Klik op de foto hiernaast en je leest waar de klepel hing.


WERELDPREMIERE


Op Sintsdag 3 december 2019 lanceerden H.K.Cole (tekst en zang) en Steven Hollanders (gitaar Taylor) in de Guitar Hall van KeyMusic Sint-Niklaas


Sinterklaas(voor-)avond

naar

Starry Starry night

aka Vincent (1971)

van Don McLean

www.youtube.com/watch?v=oxHnRfhDmrk 

Coles spe-cu-la-tu-laire belevingstochten

-je zou het ook samen met de filosoof Aristoteles ‘peripatetische ontmoetingen met de Grote Kindervriend’ kunnen noemen- vallen op door hun schaamteloos geanimeerde karakter: een onontdekt Sint-Nicolaasitem in het stadsbeeld kan worden gevolgd door een proeverijtje, door een muzikaal momentje of een poëtisch pralientje, door een volks spelintermezzo.


°De zestig deelnemers -maximaal 15 per Sintsdag, minstens 15 jaar oud- zullen zich ‘met de Staff van Sint’ geen ogenblik vervelen.


°Elke wandeling kijkt vanuit een andere invalshoek: we gaan van start in Turkije -ooit Griekenland- waar de Heilige werd geboren, we knielen in Italië waar hij begraven ligt, we bereizen Russische grond waar hij zéér wordt vereerd. We eindigen in Vlaanderen waar zijn Huis staat.(Aandacht: op 19 november wordt de voertaal Italiaans.)

T12 Turkse invalshoek - 12 november

Van Myra tot hiera


Aan de hand van schitterende fotoboeken (Catalano/Simonetti) vertoefden we eerst wat in de geboortestreek van Sint: Demre, Myra, Patara …. Antalya is niet ver. Met Els en Mette, Anni en Nora, Christine en Kristine, Willy en Lydie werd het een verrassende (en dròge) namiddag.

Van de baklava en thee in het Vrouwencentrum 

www.vzwvrouwencentrum.be  met Nursel en Fatma, door het Jef Burmpark, van het Ibis-hotel naar de slag van Lépanto in de Onze Lieve Vrouwekerk (dank aan Chris), van de Kwadro naar Turks Fruit en Charlotte Mutsaerts in de kelder van
’t Oneindige Verhaal.  www.oneindigeverhaal.be

R26 Russische invalshoek  - 26 november 

Leg tsjapka en wanten maar terug in de lade: wegens al te geringe belangstelling wordt de Russische tocht geschrapt.


Poetin kust zijn botje


We verzamelen om 14u45 op de hoge trappen voor de toegangspoorten van het Sint-Niklase stadhuis, Grote Markt 1. Zodra de beiaard het deuntje van 15u00 speelt, zetten we onze Russische tocht in. Laten we hopen dat het zonder tsjapka of wanten kan.

Rond de klok van 18u00 ronden we af in de bib op het Hendrik Heymanplein 3. Gps-coördinaten 51.162566, 4.139944. Let je er bij het buitengaan even op dat je in je goodiebag-van-Sint geen boek uit de rekken van de Stedelijke Openbare Bibliotheek hebt meegenomen?

https://sint-niklaas.bibliotheek.be

Moet je PARKEREN in Sint-Niklaas?

Klik dan op deze link.

De deelnemers kwamen keurig in fatsoenlijke, functionele, seizoensgebon-den kleding.....

Herman Cole

met groep Johanna en Margaretha van Constantinopel 1217

van Frans Heirbaut 

Met deze

Sint-tatoeage

mocht je GRATIS mee!


It19 Italiaanse invalshoek - 19 november

Sanda Necòle va pe màre


Van bij de samenkomst in de Broeders-school http://humaniora.broeders.be zat de sfeer er goed in: Billy, Gerda, Lucette, Jan , Mieke, Anita, Christine, Els, Irmine, Marc, Isabelle, An, Arlette, Theo, Krista, Kristin, Linda en Marleen hadden beslist met de glimlach de uitdaging van een #belevingstocht in het Italiaans aan te gaan. Avanti

Ze zagen Staf Pijls Nicolaas en bewon-derden de 'box-in-box-ingreep' in de kerk. Op een spelletje beursgooien in het Jef Burm Park volgde wat theorie in de Biblioteca Wasiana.

De Nicolaaslegende rond de drie jongens in het pekelvat kwam -dank Annemie - tot leven bij keurslager De Castro. Na een korte zangstonde in de backstage van De Casino met Nicola di Bari en Rita Deneve landde de tocht bij lara mora https://laramora.be met een glas Siciliaanse rosé. 

VL3 Vlaamse invalshoek - 3 december 2019

‘Leg wat in mijn schoentje’

 

Zelfs uit Oudenaarde waren er deelnemers voor de derde -en helaas laatste- #belevings-tocht! Tot de Staff van Sint behoorden op dinsdag 3 december Beatrijs, Monique, Dirk, Viviane, Joseph, Eric, Luc, Mia, Crie, Trees en Guylène. Na een vleugje Dante en van Wilderode, na een handvol legenden op de drempel van de stadsschouwburg belandden we door de woestijn in de Stationsstraat. Tijd voor het Grote-Werpspel- met-Gouden-Beurzen. In het SteM zagen we Sint op vlag en wimpel, met fijne pennetrekken ook op fraaie exlibrissen.

Bij Eurochocolates vertelde Emanuel Boshart over doorschijnende Sinten uit Thailand. Nadat gitarist Steven en Herman Cole bij Keymusic de wereldpremière van Sinterklaas(voor-)avond hadden gebracht, regende het applaus en mokses. We beluisterden een sinterklaasverhaal van Felix Timmermans in de gelijknamige schoenenzaak. En daarna ook in het Huis van de Sint, waar Geert Vandenhende -een hoge vertegenwoordiger van Sint- wat strooigoed bracht. Op een boogscheut van IJssalon Foubert  www.foubert.eu rondden we een geslaagde tocht af. 

De spe-cu-la-tu-lai-re belevingstochten van 12 en 19 november en van 3 december 2019 werden meer dan louter Sint-en-Piet-spotting. 

Ze boden een unieke gelegenheid om straten en pleinen van Sint-Niklaas volkomen ontspannen te (her-)ontdekken.